Äppelpaj Recept
Ingredienser
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 5-6 äpplen
- 1 dl socker
- 2 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Blanda mjöl och socker i en skål. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta snabbt ihop till en smulig deg.
- Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen till en boll. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
- Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
- Blanda äppelskivorna med socker, kanel och kardemumma.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
- Fördela äppelfyllningen jämnt i det förgräddade pajskalet.
- Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills äpplena är mjuka och pajskalet är gyllenbrunt.
- Låt pajen svalna något innan servering. Servera gärna med vaniljsås eller glass.