Recept: Lussebullar
Här är ett enkelt recept på lussebullar att njuta av under julen.
Ingredienser:
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 g saffran
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- ca 16 dl vetemjöl
- Rosiner
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt (37°C).
- Häll lite av vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av vätskan, saffran, socker, salt, och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
- Dela degen i bitar och forma till lussebullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C. Tryck ner russin i varje bulle.
- Grädda mitt i ugnen i ca 5–8 minuter.