Recept for Porjkelly
Ingredienser
Ingrediens |
Antal 4 portioner |
Antal 8 portioner |
Fläsklägg |
1 st |
2 st |
Grisfot |
1 st |
2 st |
Gelatin |
4 tsk |
8 tsk |
Lök |
1 st |
2 st |
Morot |
1 st |
2 st |
Rotcelleri |
1 st |
2 st |
Persilja |
1 st |
2 st |
Purjölök |
1 st |
2 st |
Vitlök |
2 st |
4 st |
Lagerblad |
1 st |
2 st |
Pepparkorn |
15 st |
30 st |
Kryddpeppar |
3 st |
6 st |
Salt |
1 tsk |
2 tsk |
Redskap
- Stor kastrull med lock
- Vitlökspress
- Stor sil
- Soppslev
- Skålar
Gör så här
- Förbered köttet: skölj rent köttet noggrant och lägg när det i en stor kastrull med vatten
- Koka köttet: koka köttet med lock i 30 minuter, avlägsna oönskade bitar som kan flyta runt i vattnet
- Lägg till grönsaker: Lägg till alla grönsaker, kryddpeppar, pepparkorn och lagerblad och saltet till kastrullen, låt koka i 1.5 timmar
- Avlägsna grönsaker: Ta bort alla grönsaker från kastrullen, spara morötter på sidan och fortsätt puttra i 2 timmar eller tills köttet faller av benet
- Hacka köttet: Ta bort allt kött från kastrullen och avlägsna grishovarna, avlägsna också allt ben, skinn, fett och hacka köttet noggrant
- Lägg till vitlök: Lägg till vitlök i kastrullen och fortsätt puttra i 10 minuter
- Sila: Sila kastrullens innehåll med en stor sil.
- Lägg till Gelatin: Häll försiktigt tillbaka kastrullens nu silade innehåll i kastrullen och värm tills innehållet är varmt men inte kokande och rör om sakta medans du häller i gelatinet.
- Fyll skålarna: Lägg nu morötter och kött i botten av skålarna. Fyll de sedan med gelatin-blandningen från kastrullen och låt stå i kylen över natt, sedan är de redo att äta.
Recept hämtat från everydayhealthyrecipes